BAKTERIOLOŠKA ANALIZA STOLICA

Proimmun stavlja na raspolaganje sav potrebni materijal za uzimanje uzoraka. Nakon što u privatnosti vlastitog doma obavite uzimanje uzoraka, uzorke donosite nama, te ih mi šaljemo posebnom avionskom dostavom u najkraćem mogućem roku u Njemačku. Preuzimanje uzoraka i transport obavljaju se isključivo utorkom i srijedom od 8.00 - 11.00 sati, na adresi Haulikova 1, 10000 Zagreb.

Iz udaljenih dijelova Hrvatske postoji mogućnosti slanja isključivo uzorka stolice HP-ekspresom na našu adresu s napomenom "dostava do 10.00 sati". Potrebno je dan ranije uzorak predati do 17.00 sati u poštanskom uredu..

SalmonellaShigella i Campylobacter su također uobičajeni uzroci gastroentritisa. Najčešći simptomi gastroentritisa su proljev, mučnina, povraćanje, te bol u želucu praćena grčevima.

Salmonella se prenosi unosom bakterija u kontaminiranoj hrani ili vodi, te rukovanjem piletinom ili reptilima, poput kornjača, koje mogu prenositi klice.

Campylobacter nastupa uslijed konzumacije sirove ili nedovoljno kuhane piletine, te unakrsnom zarazom s drugom hranom. Dojenčad se može zaraziti bakterijom u dodiru s paketom piletine u kolicima za kupovinu. Campylobacter se također povezuje s nepasteriziranim mlijekom ili kontaminiranom vodom. Infekcija se može raširiti na ljude kontaktom sa zaraženom stolicom bolesnog ljubimca (primjerice mački ili pasa). Načelno se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Bakterija shigella se načelno širi s zaražene osobe na drugu zaraženu osobu. Shigella je prisutna u proljevu zaraženih pojedinaca dok su bolesni, i do jednog ili dva tjedna nakon kontrakcije infekcijom. Do infekcije bakterijom Shigella može doći uslijed jedenja zaražene hrane, pijenja zaražene vode ili plivanja i igranja u zaraženoj vodi (primjerice, dječjim bazenima, plitkim fontanama za igranje).

OBUJAM TESTA:
Kampilobakter, salmonela, šigela, jersinija