DIJAREJA, KRONIČNA

Proimmun stavlja na raspolaganje sav potrebni materijal za uzimanje uzoraka. Nakon što u privatnosti vlastitog doma obavite uzimanje uzoraka, uzorke donosite nama, te ih mi šaljemo posebnom avionskom dostavom u najkraćem mogućem roku u Njemačku. Preuzimanje uzoraka i transport obavljaju se isključivo utorkom i srijedom od 8.00 - 11.00 sati, na adresi Haulikova 1, 10000 Zagreb.

Iz udaljenih dijelova Hrvatske postoji mogućnosti slanja isključivo uzorka stolice HP-ekspresom na našu adresu s napomenom "dostava do 10.00 sati". Potrebno je dan ranije uzorak predati do 17.00 sati u poštanskom uredu..

Kronični proljev traje dulje od četiri tjedna. Stolica se u slučaju proljeva  opisuje kao mekana i vodena. Pojedine osobe smatraju da je proljev povećanje u broju stolica, no konzistencija je u biti karakteristika proljeva. Povezani simptomi mogu uključivati abdominalne grčeve praćene vrućicom, mučninu, povraćanje, iscrpljenost i urgenciju. Kronični proljev može biti popraćen gubitkom tjelesne mase, pothranjenošću, abdominalnom boli i drugim simptomima, koji naglašavaju bolest.

Uzroci:

  • upalna bolest crijeva (IBD), odnosno ulcerativan kolitis ili Chronova bolest.
  •  ishemija crijeva
  • infekcije
  • radiološka terapija
  • rak kolona ili polipi
  • paraziti
  • masni proljev – narušena probava masti uslijed malih koncentracija enzima gušterače i oštećena apsorpcija masti uslijed bolesti tankoga crijeva. Ova stanja ometaju normalnu probavu masti u prehrani. Prethodno navedeno je najčešće posljedica kroničnog pakreatitisa koji je rezultat kronične ozljede gušterače. Oštećenje gušterače uslijed konzumacije alkohola je najuobičajeniji uzrok kroničnog pankreatitisa. Drugi uzroci kroničnog pankreatitisa uključuju cističnu fibrozu, nasljedni pankreatitis, traumu gušterače i tumor gušterače.
  • malapsorbcija poput netolerancije na laktozu, sorbitol i fruktozu. Simptomi napuhavanja i prekomjernih plinova nakon konzumiranja mliječnih proizvoda ukazuju na netoleranciju na laktozu. Određena bezalkoholna pića, voćni sokovi, suho voće i žvakače gume sadrže sorbitol i fruktozu, što može rezultirati vodenim proljevom u osoba sa netolerancijom na sorbitol i fruktozu.
  • Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) je stanje koje se često povezuje s proljevom, zatvorom ili češće izmjenjujućim proljevom i zatvorom. Drugi česti simptomi su napuhavanje, abdominalna bol koja se ublažava defekacijom i osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva.


OBUJAM TESTA:
Status flore, probavni ostaci, p-elastaza, PMN-elastaza, laktoferin, EPX, anti-glijadin-sIgA, anti-transglut-sIgA