PROVJERA ZDRAVLJA CRIJEVA

Proimmun stavlja na raspolaganje sav potrebni materijal za uzimanje uzoraka. Nakon što u privatnosti vlastitog doma obavite uzimanje uzoraka, uzorke donosite nama, te ih mi šaljemo posebnom avionskom dostavom u najkraćem mogućem roku u Njemačku. Preuzimanje uzoraka i transport obavljaju se isključivo utorkom i srijedom od 8.00 - 11.00 sati, na adresi Haulikova 1, 10000 Zagreb.

Iz udaljenih dijelova Hrvatske postoji mogućnosti slanja isključivo uzorka stolice HP-ekspresom na našu adresu s napomenom "dostava do 10.00 sati". Potrebno je dan ranije uzorak predati do 17.00 sati u poštanskom uredu..

Sa dužinom od 7,5 m crijevo je najveći organ u ljudskom tijelu. Na njegovim unutrašnjim stijenkama nalaze se mnogobrojne brazde/nabori, te zavrnuća: radi se o sluzavim crijevnim izvrnućima. Zahvaljujući ovim izvrnućima crijevo dostiže površinu od cca. 300 m2, te na taj način predstavlja našu najveću kontaktnu površinu prema vanjskom svijetu. U tijeku ljudskog života kroz crijevo prosječno prođe 65 tona hrane, te 50.000 litara tekućine. Pri tome se hranjive tvari, koje su u organizam došle u hranu, razgrađuju pomoću probavnih enzima, te dospijevaju u krvotok.

 

Crijevne bakterije, te imunološki sustav

U crijevu svakog čovjeka žive bilijuni „podstanara“: crijevne bakterije. Ovi mnogobrojni pomoćnici ugnježđuju se na unutrašnjim sluznicama crijeva, te se u cjelini nazivaju „crijevna flora“.  Crijevo je najvažniji dio imunološkog sustava. Ovdje se nalazi 80% našeg imunološkog sustava. Intaktna bakteriološka crijevna flora onemogućuje  svim vrstama uljeza da se nastane u crijevu,  potiče imunološki sustav crijeva, te na taj način pomaže obrambenom sustavu, koji se nalazi u  našem vlastitom tijelu. Međutim, ako crijevna flora nije u ravnoteži,  negativne posljedice za zdravlje mogu se  osjetiti i na drugim organima u ljudskom organizmu, odnosno na području, koje nadaleko premašuje područje crijeva.

 

Smetnje i njihove posljedice

Uzrok poremećene crijevne flore su većinom vanjski utjecaji, kao što su lijekovi (posebno antibiotici), infekcije, prehrana s nedostatkom vitamina i hranjivih tvari, ili prekomjerno uživanje alkohola ili nikotina.  Pri tome se uništavaju korisne crijevne bakterije,  te se ustupa mjesto štetnim klicama, kao što su bakterije, koje prouzrokuju truljenje, gljive ili paraziti, koji se mogu nesmetano proširiti i razmnožavati. Crijevo sada više nije u mogućnosti ili je samo djelomično u mogućnosti vršiti svoju pravu funkciju: potpuno razgrađivanje hranjivih tvari, te njihovo dovođenje u organizam, te razgradnja i izlučivanje otrovnih tvari. Na taj način ne nastaje samo  disfunkcija u suradnji između crijevnih klica, te imunološkog sustava, već s vremenom nastaje i oštećenje crijevne sluznice, te stijenki crijeva, što dugoročno može izazvati još teže bolesti.

 

PROVJERA ZDRAVLJA CRIJEVA podrazumijeva pregled stanja flore te procjenu funkcije i kapaciteta probave, kao i stanja crijevne mukoze te imuniteta vezanog za probavni trakt i crijeva posebno.

​Ovom analizom se stanje i stupanj propusnosti crijeva vrlo detaljno ustanovljuje. ​

Rezultati služe kao pomoć pri određivanju individualne terapije ili liječenja crijevnog trakta, isključivo uz savjetovanje liječnika ili terapeuta.

INDIKACIJE:

  • za opće brige i prevencije zdravlja
  • za kontrole pri problemima s crijevima i probavom
  • za poremećaja imunog sustava vezanog uz probavni trakt
  • Nakon terapije antibioticima
  • za procjene prehrambenih navika
  • za otkrivanja crijevne disbioze

OBUJAM TESTA:
Status flore, probavni ostaci, malapsorpcija, maldigestija, imunitet sluznice

Dio grafičkog prikaza: