INTOLERANCIJA

Proimmun stavlja na raspolaganje sav potrebni materijal za uzimanje uzoraka. Nakon što u privatnosti vlastitog doma obavite uzimanje uzoraka, uzorke donosite nama, te ih mi šaljemo posebnom avionskom dostavom u najkraćem mogućem roku u Njemačku. Preuzimanje uzoraka i transport obavljaju se isključivo utorkom i srijedom od 7.00 - 11.00 sati, na adresi Haulikova 1, 10000 Zagreb.

Iz udaljenih dijelova Hrvatske postoji mogućnosti slanja isključivo uzorka stolice HP-ekspresom na našu adresu s napomenom "dostava do 10.00 sati". Potrebno je dan ranije uzorak predati do 17.00 sati u poštanskom uredu..

 




Vaše tijelo proizvodi enzime (laktoze) koji pomažu u razgradnji i probavi mliječnih proizvoda. Bez dovoljne količine laktoze Vaše tijelo neće moći ispravno razgraditi laktozu, što će rezultirati abdominalnim napuhavanjem, grčevima, proljevom i mučninom. Netolerancija na fruktozu slična je netoleranciji na laktozu, te onemogućuje Vašem tijelu da učinkovito razgradi fruktozu (šećer) u Vašem tijelu, što rezultira  abdominalnim simptomima. Analiza hidrogena iz udisaja koristi se kao neinvazivan liječnički postupak kod osoba, koje su iskusile IBS i čestu netoleranciju na hranu, kako bi se utvrdilo jesu li intolerantni na laktozu i fruktozu.

FRUKTOZA TEST IZDISAJA

Princip testa disanja vodikom baziran je na prekomjernoj proizvodnji plina vodika putem crijevnih bakterija, koje neresorbiranu fruktozu prerađuju u crijevima. Za tu svrhu pije se određena količina fruktoze rastvorene posebnom otopinom. Nakon toga se u određenim vremenskim intervalima (0,30,60,120 i 180minuta) mjeri disanje posebnom testnom opremom. Kod postojanja intolerancije na fruktozu konzumirana fruktoza se u tankom crijevu nikako ili samo djelomično resorbira. Na taj način ona dospijeva u donji dio crijevnog trakta, gdje ju bakterijske kulture potpuno razgrađuju. Pri tome nastaje plin vodika, koji biva resorbiran te kroz dišne puteve u obliku izdisanja nalazi put natrag. Koncentracija vodika koja se pri tome nalazi u dahu mora se mjeriti laboratorijski. Ukoliko ona u određenom vremenskom periodu raste, postoji velika mogućnost da se radi o intoleranciji fruktoze u organizmu.

 

PAŽNJA
Kod sumnje na nasljednu intoleranciju fruktoze u organizmu test disanja nipošto ne smije biti izveden! Zbog poremećaja enzima pacijenti sa intolerancijom fruktoze nakon konzumacije veće količine iste, reagiraju slabošću i poremećajima tlaka.

Rezultati služe kao pomoć pri određivanju individualne terapije odnosno izbjegavanja fruktoze i njenih proizvoda isključivo uz savjetovanje liječnika ili terapeuta.

Indikacije:

  • Smetnje probavnog sustava nakon konzumacije slatkih proizvoda (može se dogoditi i danima nakon konzumacije istih)
  • Jaki vjetrovi
  • Dijareja
  • Zatvor ( opstipacija)
  • Mučnina nakon obroka
  • Zvukovi u trbuhu, kruljenje
  • Umor/ iscrpljenost
  • Vrtoglavica/ glavobolja
  • Neraspoloženje
  • Smetnje u koncentraciji
  • Nesanica i poremećaji sna
  • Jutarnja mučnina
  • Sklonost infekcijama
  • Depresije ili depresivno raspoloženje


LAKTOZE TEST IZDISAJA

Princip testa disanja vodikom baziran je na prekomjernoj proizvodnji plina vodika putem crijevnih bakterija, koje neresorbiranu laktozu prerađuju u crijevima. Za tu svrhu pije se određena količina laktoze rastvorena posebnom otopinom. Nakon toga se u određenim vremenskim intervalima (0,30,60,120 i 180 minuta) mjeri disanje posebnom testnom opremom. Kod postojanja intolerancije na laktozu, prethodno konzumirana laktoza se u tankom crijevu nikako ili samo djelomično resorbira. Na taj način ona dospijeva u donji dio crijevnog trakta, gdje ju bakterijske kulture potpuno razgrađuju. Pri tome nastaje plin vodika, koji biva resorbiran te kroz dišne puteve u obliku izdisanja nalazi put natrag. Koncentracija vodika koja se pri tome nalazi u dahu mora se mjeriti laboratorijski. Ukoliko ona u određenom vremenskom periodu raste, postoji velika mogućnost da se radi o intoleranciji laktoze u organizmu.

Rezultati služe kao pomoć pri određivanju individualne terapije odnosno izbjegavanja laktoze i njenih proizvoda isključivo uz savjetovanje liječnika ili terapeuta.

Indikacije:

  • Smetnje probavnog sustava nakon konzumacije slatkih proizvoda (može se dogoditi i danima nakon konzumacije istih)
  • Jaki vjetrovi
  • Dijareja
  • Zatvor ( opstipacija)
  • Mučnina nakon obroka
  • Zvukovi u trbuhu, kruljenje
  • Umor/ iscrpljenost
  • Vrtoglavica/ glavobolja
  • Neraspoloženje
  • Smetnje u koncentraciji
  • Nesanica i poremećaji sna
  • Jutarnja mučnina
  • Sklonost infekcijama
  • Depresije ili depresivno raspoloženje

 

GLUTEN INTOLERANCIJA

Gluten, odnosno njegova bjelančevina Gliadin je ljepljiva bjelančevina raži, pšenice, pira, ječma, patuljaste pšenice (biblijska pšenica - Einkorn), kamuta idr. Kod nepodnošljivosti glutena organizam stvara antitijela protiv samog glutena, kao i protiv vlastitih tjelesnih struktura (transglutaminaza), koje se mogu dokazati u stolici.
Rezultati služe kao podloga za daljne dijagnostičke mjere isključivo uz savjetovanje liječnika ili terapeuta. Ukoliko se dokažu tragovi gliadina ili transglutaminaze u stolici, preporučuje se rezultat analize potvrditi analizom krvi na transglutaminazu i gliatin.


INDIKACIJE:
Kod djece:
- Proljev, nadutost, osjećaj napuhanosti, povraćanje, gubitak apetita (kasnije i gubitak težine)

Kod starije djece dodatno

  • Slabiji rast sa sporim sazrijevanjem kostura
  • Oštećenja zubne cakline
  • Anemija, nedostatak željeza u krvi
  • Psihička upadljivost

Kod odraslih

  • Bolovi u zglobovima
  • Jake glavobolje
  • Ekcemi na koži
  • Kronični umor i iscrpljenost
  • Osteoporoza
  • Problemi sa želucem i probavom
  • Kronična dijareja
  • Depresije

OBUJAM TESTA:
Gliadin-AK (polivalent), transglutaminaza-AK (polivalent)