MINERALKORTIKOIDI

Proimmun stavlja na raspolaganje sav potrebni materijal za uzimanje uzoraka. Nakon što u privatnosti vlastitog doma obavite uzimanje uzoraka, uzorke donosite nama, te ih mi šaljemo posebnom avionskom dostavom u najkraćem mogućem roku u Njemačku. Preuzimanje uzoraka i transport obavljaju se isključivo utorkom i srijedom od 8.00 - 11.00 sati, na adresi Haulikova 1, 10000 Zagreb.

Iz udaljenih dijelova Hrvatske postoji mogućnosti slanja isključivo uzorka stolice HP-ekspresom na našu adresu s napomenom "dostava do 10.00 sati". Potrebno je dan ranije uzorak predati do 17.00 sati u poštanskom uredu..

Nalaz hormona u urinu ne zamjenjuje nalaz krvi, iako mnogi liječnici smatraju da je ovo podjednako vrijedan dijagnostički alat iz nekoliko razloga. Ovaj nalaz pokriva mnogo veći raspon hormona, uključujući prohormone i hormonske metabolite. Na ovaj način liječnici imaju složeniju hormonalnu sliku. Pro-hormoni su prekursori ili biokemijski građevinski elementi za hormone. Hormonski metaboliti su biokemijski koprodukti ili završni proizvodi hormonskih metabolita.


MINERALKORTIKOIDI

Mineralkortikoidi proizvode se u adrealnom korteksu i uključeni su u ponovnu apsorpciju natrija s povezanom reapsorpcijom vode i taloženjem kalija. Aldosteron je glavni mineralokortikoid koji se proizvodi. Povišene koncentracije mineralokortikoida mogu rezultirati preosjetljivošću i edemom uslijed prekomjerne količine natrija i zadržavanja vode.  Gubitak natrija može uzrokovati slabost mišića. Proizvodnja premalih količina mineralokortikoida povezana je s Addisonovom bolesti. Glukokortikoidi cirkuliraju u koncentracijama koje su 100 puta veće od onih mineralokortikoida sa sličnim afinitetom za receptore mineralokortikoida u ciljnim tkivima.

OBUJAM TESTA:
Aldosteron, kortikosteron