GABA

Proimmun stavlja na raspolaganje sav potrebni materijal za uzimanje uzoraka. Nakon što u privatnosti vlastitog doma obavite uzimanje uzoraka, uzorke donosite nama, te ih mi šaljemo posebnom avionskom dostavom u najkraćem mogućem roku u Njemačku. Preuzimanje uzoraka i transport obavljaju se isključivo utorkom i srijedom od 8.00 - 11.00 sati, na adresi Haulikova 1, 10000 Zagreb.

Iz udaljenih dijelova Hrvatske postoji mogućnosti slanja isključivo uzorka stolice HP-ekspresom na našu adresu s napomenom "dostava do 10.00 sati". Potrebno je dan ranije uzorak predati do 17.00 sati u poštanskom uredu..

Neurotransmiteri su moždane kemikalije, koje omogućuju prijenos signala iz jednog neurona u drugi kroz sinapse. Neurotransmiteri djeluju s receptorima u mozgu, kako bi utjecali i regulirali široki raspon procesa poput mentalne učinkovitosti, emocija, odgovora na bol i razina energije.

Funkcionirajući primarno u središnjem živčanom sustavu (CNS-u), neurotransmiteri su kemijski glasnici mozga, omogućuju komunikaciju između žlijezda, organa i mišića tijela.  Brojna klinička ispitivanja pokazala su da neprimjerena funkcija neurotransmitera ima značajan utjecaj na ukupno zdravlje i dobrobit osobe. Štoviše, neravnoteže u određenim neurotransmiterima povezane su većinom s prevladavajućim simptomima i stanjima uočenima u današnje vrijeme u liječničkim ordinacijama.

  • promjene raspoloženja: depresija, anksioznost
  • adrenalna disfunkcija: iscrpljenost, nesanica
  • gubitak mentalnog fokusa: ADD, ADHD, kognitivna omaglica
  • ovisnost i depresija
  • hormonalna neravnoteža: niska koncentracija androgena
  • gubitak kontrole apetita: otpornost na inzulin.

Uzroci ovih simptoma neravnoteže su bezbroj bioaktivnih tvari poput kofeina, alkohola i nikotina, kao i mnogi lijekovi koji se koriste za upravljanje ovim stanjima, kao i lijekovi za snižavanje kolesterola. Ove tvari i lijekovi mogu doprinijeti pražnjenju neurotransmitera te regulirajućim simptomima tako što potiskuju ili umjetno stimuliraju funkciju receptora neurotransmitera.  

Sažetak

Identificiranje i upravljanje neravnotežama neurotransmitera omogućeno je neinvazivnim urinarnim testom. Testiranje pruža alat za razumijevanje specifičnih neuroendokrinih neravnoteža svakog bolesnika, što se može ispraviti vitaminima, prehranom i intervencijama u životnom stilu.

GABA je glavni inhibitorni neurotransmiter koji je prisutan u CNS-u, te kao takav važan je za ravnotežu uzbuđivanja drugih neurotransmitera. Visoke koncentracije GABA mogu rezultirati preopterećenim uzbuđivanjem ili preopterećenim kompenzacijskog mehanizma, kako bi se uravnotežio višak uzbuđenog djelovanja neurotransmitere. Ove visoke razine rezultiraju „smirujućim“ djelovanjem koje može doprinijeti usporenoj energiji, osjećaju sedatiranosti i maglovitim razmišljanjem. Niske razine GABA povezane su s disregulacijom odgovora na adrenalan stres. Bez inhibicijske funkcije GABA, impulzivna ponašanja su najčešće slabo kontrolirana, što doprinosi velikom rasponu anksioznih i/ili reaktivnih simptoma koji se protežu na slabu kontrolu impulsa do poremećaja napadaja.