GABA, GLICIN, TAURIN

Proimmun stavlja na raspolaganje sav potrebni materijal za uzimanje uzoraka. Nakon što u privatnosti vlastitog doma obavite uzimanje uzoraka, uzorke donosite nama, te ih mi šaljemo posebnom avionskom dostavom u najkraćem mogućem roku u Njemačku. Preuzimanje uzoraka i transport obavljaju se isključivo utorkom i srijedom od 8.00 - 11.00 sati, na adresi Haulikova 1, 10000 Zagreb.

Iz udaljenih dijelova Hrvatske postoji mogućnosti slanja isključivo uzorka stolice HP-ekspresom na našu adresu s napomenom "dostava do 10.00 sati". Potrebno je dan ranije uzorak predati do 17.00 sati u poštanskom uredu..

Neurotransmiteri su moždane kemikalije, koje omogućuju prijenos signala iz jednog neurona u drugi kroz sinapse. Neurotransmiteri djeluju s receptorima u mozgu, kako bi utjecali i regulirali široki raspon procesa poput mentalne učinkovitosti, emocija, odgovora na bol i razina energije.

Funkcionirajući primarno u središnjem živčanom sustavu (CNS-u), neurotransmiteri su kemijski glasnici mozga, omogućuju komunikaciju između žlijezda, organa i mišića tijela.  Brojna klinička ispitivanja pokazala su da neprimjerena funkcija neurotransmitera ima značajan utjecaj na ukupno zdravlje i dobrobit osobe. Štoviše, neravnoteže u određenim neurotransmiterima povezane su većinom s prevladavajućim simptomima i stanjima uočenima u današnje vrijeme u liječničkim ordinacijama.

  • promjene raspoloženja: depresija, anksioznost
  • adrenalna disfunkcija: iscrpljenost, nesanica
  • gubitak mentalnog fokusa: ADD, ADHD, kognitivna omaglica
  • ovisnost i depresija
  • hormonalna neravnoteža: niska koncentracija androgena
  • gubitak kontrole apetita: otpornost na inzulin.

Uzroci ovih simptoma neravnoteže su bezbroj bioaktivnih tvari poput kofeina, alkohola i nikotina, kao i mnogi lijekovi koji se koriste za upravljanje ovim stanjima, kao i lijekovi za snižavanje kolesterola. Ove tvari i lijekovi mogu doprinijeti pražnjenju neurotransmitera te regulirajućim simptomima tako što potiskuju ili umjetno stimuliraju funkciju receptora neurotransmitera.  

Sažetak

Identificiranje i upravljanje neravnotežama neurotransmitera omogućeno je neinvazivnim urinarnim testom. Testiranje pruža alat za razumijevanje specifičnih neuroendokrinih neravnoteža svakog bolesnika, što se može ispraviti vitaminima, prehranom i intervencijama u životnom stilu.

GABA

GABA je glavni inhibitorni neurotransmiter koji je prisutan u CNS-u, te je kao takav važan  za ravnotežu uzbuđivanja drugih neurotransmitera. Visoke koncentracije GABA mogu rezultirati preopterećenim uzbuđivanjem ili preopterećenjem kompenzacijskog mehanizma, kako bi se uravnotežio višak uzbuđenog djelovanja neurotransmitere. Ove visoke razine rezultiraju „smirujućim“ djelovanjem koje može doprinijeti usporenoj energiji, osjećaju sedatiranosti i maglovitim razmišljanjem. Niske razine GABA povezane su s disregulacijom odgovora na adrenalan stres. Bez inhibicijske funkcije GABA, impulzivna ponašanja su najčešće slabo kontrolirana, što doprinosi velikom rasponu anksioznih i/ili reaktivnih simptoma koji se protežu na slabu kontrolu impulsa do poremećaja napadaja.

Glicin

Glicin je glavna inhibitorna aminokiselina u moždanom deblu i leđnoj moždini koja regulira pobuđujuće neurotransmisije uvelike na isti način kao i GABA. Glicin, baš poput GABA i taurina, mogu postati povišeni kako bi se nadoknadilo povišenje u koncentracijama pobuđujućih neurotransmitera, prvenstveno, glutamata i asparaginske kiseline. Ova ne- esencijalne aminokiseline uobičajene su u hrani na bazi proteina, a mogu se sintetizirati metabolički iz niza različitih aminokiselina, uključujući serin i treonin.

Taurin

Taurin je inhibicijski neurotransmiter, koji je uključen u neuromodulaciju i neuroprotekciju. Suplemencija taurina može imati određeni utjecaj na djelovanje GABA. Postoje dva primarna načina na koji taurin utječe na GABA. Prvo, može spriječiti GABA transaminaze, enzim koji metabolizira GABA. To omogućava GABA da ostane u sinaptičkoj pukotini dulje kako bi se vezala na postsinaptički receptor. Drugo, taurin se može vezati na GABAAreceptor oponašajući djelovanje GABA. Pomažući funkciju GABA, taurin je važan neuroregulator za prevenciju eksitoksičnosti. Razdražljivost se događa kada se glutamat veže na njegov receptor, u ovom slučaju, NMDA receptor. Nakon što glutamat aktivira NMDA receptor postoji povećanje unutarstaničnog Ca ++ što uzrokuje depolarizaciju ili podraživanje stanica. Nakon što je glutamat oslobođen, prisutno je i istodobno oslobađanje GABA i taurina. Kada inhibitorni neurotransmiteri, GABA i taurina, aktiviraju GABAA receptor, rezultat je porast unutarstaničnih Cl- iona. To rezultira hiperpolarizacijom koja smanjuje mogućnost podražaja stanica. Dakle, ukupni učinak dodatka taurina je podržati funkciju GABA. Relevantnost podržavanja GABA jest spriječiti prekomjernu stimulaciju zbog visokih koncentracija podražajnih aminokiselina. Stoga, taurin i GABA predstavljaju važan zaštitni mehanizam protiv prekomjernih podražajnih aminokiselina.