HIPERTONIČNI 2

Proimmun stavlja na raspolaganje sav potrebni materijal za uzimanje uzoraka. Nakon što u privatnosti vlastitog doma obavite uzimanje uzoraka, uzorke donosite nama, te ih mi šaljemo posebnom avionskom dostavom u najkraćem mogućem roku u Njemačku. Preuzimanje uzoraka i transport obavljaju se isključivo utorkom i srijedom od 8.00 - 11.00 sati, na adresi Haulikova 1, 10000 Zagreb.

Iz udaljenih dijelova Hrvatske postoji mogućnosti slanja isključivo uzorka stolice HP-ekspresom na našu adresu s napomenom "dostava do 10.00 sati". Potrebno je dan ranije uzorak predati do 17.00 sati u poštanskom uredu..

Neurotransmiteri su moždane kemikalije, koje omogućuju prijenos signala iz jednog neurona u drugi kroz sinapse. Neurotransmiteri djeluju s receptorima u mozgu, kako bi utjecali i regulirali široki raspon procesa poput mentalne učinkovitosti, emocija, odgovora na bol i razina energije.

Funkcionirajući primarno u središnjem živčanom sustavu (CNS-u), neurotransmiteri su kemijski glasnici mozga, omogućuju komunikaciju između žlijezda, organa i mišića tijela.  Brojna klinička ispitivanja pokazala su da neprimjerena funkcija neurotransmitera ima značajan utjecaj na ukupno zdravlje i dobrobit osobe. Štoviše, neravnoteže u određenim neurotransmiterima povezane su većinom s prevladavajućim simptomima i stanjima uočenima u današnje vrijeme u liječničkim ordinacijama.

  • promjene raspoloženja: depresija, anksioznost
  • adrenalna disfunkcija: iscrpljenost, nesanica
  • gubitak mentalnog fokusa: ADD, ADHD, kognitivna omaglica
  • ovisnost i depresija
  • hormonalna neravnoteža: niska koncentracija androgena
  • gubitak kontrole apetita: otpornost na inzulin.

Uzroci ovih simptoma neravnoteže su bezbroj bioaktivnih tvari poput kofeina, alkohola i nikotina, kao i mnogi lijekovi koji se koriste za upravljanje ovim stanjima, kao i lijekovi za snižavanje kolesterola. Ove tvari i lijekovi mogu doprinijeti pražnjenju neurotransmitera te regulirajućim simptomima tako što potiskuju ili umjetno stimuliraju funkciju receptora neurotransmitera.  

Sažetak

Identificiranje i upravljanje neravnotežama neurotransmitera omogućeno je neinvazivnim urinarnim testom. Testiranje pruža alat za razumijevanje specifičnih neuroendokrinih neravnoteža svakog bolesnika, što se može ispraviti vitaminima, prehranom i intervencijama u životnom stilu.

Dopamin

DOPAMIN je uvelike odgovoran za reguliranje putova koji otpuštaju užitak, kontrolu pamćenja i motoričku kontrolu. Njegova funkcija je stvaranje kako inhibitornog tako i uzbuđujućeg djelovanja ovisno o dopaminskom receptoru na kojeg se vezuje. Problemi s pamćenjem su uobičajeni kako s povišenim tako i sa sniženim koncentracijama dopamina. Kafein i drugi stimulansi, poput lijekova za ADD/ADHD, utječu na fokus tako što potenciraju otpuštanje dopamina, iako kontinuirana stimulacija ovog otpuštanja može iscrpiti zalihe dopamina tijekom vremena.

Najčešći simptomi povezani s niskim razinama dopamina uključuju gubitak motoričke kontrole, žudnju, prisilu, gubitak zadovoljstva i ovisnička ponašanja, uključujući uporabu droga i alkohola, pušenje cigareta, kockanje i prejedanje.

Povišene razine dopamina mogu doprinijeti hiperaktivnosti ili anksioznosti te su zabilježeni kod pacijenata sa shizofrenijom. Visoke koncentracije dopamina također mogu biti povezane s autizmom, promjenama raspoloženja, psihozom, te poremećajem pažnje.

Noradrenalin

NOREPINEFRIN ili noradrenalin, je neurotransmiter uzbuđenja koji se stvara u CNS-u, kao hormon stresa proizveden u srži nadbubrežne žlijezde. Norepinefrin sudjeluje u raznim akcijama, uključujući pozornost, fokus, regulira rad srca, utječe na protok krvi i suzbija upale. Uključen u uzbuđenje, priprema tijelo za akciju prosljeđivanja poruke u simpatički živčani sustav, kao dio borbe ili bijega autonomnog živčanog sustava. Visoke razine noradrenalina često su povezane s anksioznosti, stresom, povišenim krvnim tlakom, i hiperaktivnosti, dok su niske razine povezane s nedostatkom energije, fokusa i motivacije.

Adrenalin

EPINEFRIN, ili adrenalin, sintetizira se iz norepinefrina kako u CNS-u i tako i u srži nadbubrežne žlijezde. Slično kao i norepinefrin, ovaj podražajni neurotransmiter pomaže regulirati mišićne kontrakcije, broj otkucaja srca, razgradnju glikogena, krvni tlak i više, te je snažno uključen u odgovor na stres. Povišene razine epinefrina često su povezane s hiperaktivnošću, ADHD-om, anksioznošću, problemima spavanja, te niskom funkcijom nadbubrežne žlijezde.

Tijekom vremena, kronični stres i stimulacija mogu iscrpiti pohranjeni epinefrin, što rezultira poteškoćama u koncentraciji, umorom, depresijom, nedovoljnom proizvodnjom kortizola, kroničnim stresom, lošim oporavkom od bolesti, vrtoglavicom i još mnogo toga.


OBUJAM TESTA:
Noradrenalin, adrenalin, dopamin