HISTAMIN, METABOLIZAM (+HISTADIN)

Proimmun stavlja na raspolaganje sav potrebni materijal za uzimanje uzoraka. Nakon što u privatnosti vlastitog doma obavite uzimanje uzoraka, uzorke donosite nama, te ih mi šaljemo posebnom avionskom dostavom u najkraćem mogućem roku u Njemačku. Preuzimanje uzoraka i transport obavljaju se isključivo utorkom i srijedom od 8.00 - 11.00 sati, na adresi Haulikova 1, 10000 Zagreb.

Iz udaljenih dijelova Hrvatske postoji mogućnosti slanja isključivo uzorka stolice HP-ekspresom na našu adresu s napomenom "dostava do 10.00 sati". Potrebno je dan ranije uzorak predati do 17.00 sati u poštanskom uredu..

Neurotransmiteri su moždane kemikalije, koje omogućuju prijenos signala iz jednog neurona u drugi kroz sinapse. Neurotransmiteri djeluju s receptorima u mozgu, kako bi utjecali i regulirali široki raspon procesa poput mentalne učinkovitosti, emocija, odgovora na bol i razina energije.

Funkcionirajući primarno u središnjem živčanom sustavu (CNS-u), neurotransmiteri su kemijski glasnici mozga, omogućuju komunikaciju između žlijezda, organa i mišića tijela.  Brojna klinička ispitivanja pokazala su da neprimjerena funkcija neurotransmitera ima značajan utjecaj na ukupno zdravlje i dobrobit osobe. Štoviše, neravnoteže u određenim neurotransmiterima povezane su većinom s prevladavajućim simptomima i stanjima uočenima u današnje vrijeme u liječničkim ordinacijama.

  • promjene raspoloženja: depresija, anksioznost
  • adrenalna disfunkcija: iscrpljenost, nesanica
  • gubitak mentalnog fokusa: ADD, ADHD, kognitivna omaglica
  • ovisnost i depresija
  • hormonalna neravnoteža: niska koncentracija androgena
  • gubitak kontrole apetita: otpornost na inzulin.

Uzroci ovih simptoma neravnoteže su bezbroj bioaktivnih tvari poput kofeina, alkohola i nikotina, kao i mnogi lijekovi koji se koriste za upravljanje ovim stanjima, kao i lijekovi za snižavanje kolesterola. Ove tvari i lijekovi mogu doprinijeti pražnjenju neurotransmitera te regulirajućim simptomima tako što potiskuju ili umjetno stimuliraju funkciju receptora neurotransmitera.  

Sažetak

Identificiranje i upravljanje ne ravnotežama neurotransmitera omogućeno je neinvazivnim urinarnim testom. Testiranje pruža alat za razumijevanje specifičnih neuroendokrinih neravnoteža svakog bolesnika, što se može ispraviti vitaminima, prehranom i intervencijama u životnom stilu.

Histamin

Histamin je podražajni neurotransmiter uključen u ciklus spavanja / buđenja i upalnog odgovora. Ovisno o receptoru, histamin aktivira široku lepezu bioloških djelovanja, koja se može pojaviti. Na primjer, jedan receptor pomaže regulirati ciklus spavanja / buđenja, dok drugi receptor pomaže regulirati otpuštanje norepinefrina, serotonina i acetilkolina. Postoje i drugi receptori koji mogu biti aktivirani kako bi se inducirao upalni odgovor, a koji su obično povezani s izlaganjem alergenu.

Zanimljivo, utvrđeno je da neuroni koji sadrže histamin imaju funkciju elektrostimulatora srca u mozgu. Stope otpuštanja tih neurona koreliraju pozitivno s razinom aktivnosti mozga i prikazuju određeni dnevno - noćni ritam. U stražnjem području hipotalamusa, postoji veliki broj neurona koji sintetiziraju i koriste histamin. Ovi neuroni pružaju stimulaciju, koja održava ili modulira aktivnost u mnogim drugim područjima mozga.