NEOPTERIN

Proimmun stavlja na raspolaganje sav potrebni materijal za uzimanje uzoraka. Nakon što u privatnosti vlastitog doma obavite uzimanje uzoraka, uzorke donosite nama, te ih mi šaljemo posebnom avionskom dostavom u najkraćem mogućem roku u Njemačku. Preuzimanje uzoraka i transport obavljaju se isključivo utorkom i srijedom od 8.00 - 11.00 sati, na adresi Haulikova 1, 10000 Zagreb.

Iz udaljenih dijelova Hrvatske postoji mogućnosti slanja isključivo uzorka stolice HP-ekspresom na našu adresu s napomenom "dostava do 10.00 sati". Potrebno je dan ranije uzorak predati do 17.00 sati u poštanskom uredu..

Život je stres, ili točnije rečeno, život je oksidativni stres.

Vaše tijelo konstantno reagira s kisikom dok dišete, a Vaše stanice proizvode energiju. Posljedica ove aktivnosti je da se visoko reaktivne molekule, poznate pod nazivom slobodni radikali, proizvode unutar stanica te nastupa oksidativni stres. U slučaju kada Vaš (anti-) oksidativni odgovor kojeg kontroliraju proteini ne prati oksidativni stres to uzrokuje oksidativno oštećenje koje je bilo implicirano kao uzrok mnogih bolesti, te također ima utjecaj na proces starenja tijela. Oksidativno oštećenje je implicirano kao uzrok mnogih bolesti, poput raka i Alzheimera, te ima utjecaj na postupak starenja tijela. Vanjski faktori, poput zagađenja, sunčeve svjetlosti i pušenja, mogu također potaknuti proizvodnju slobodnih radikala.

Kako bi se djelovalo protiv oksidativnog stresa, tijelo proizvodi oklop od protu tijela kako bi se obranilo. Zadatak ovog oklopa je da neutralizira ili „pomete“ slobodne radikale koji mogu naštetiti Vašim stanicama.

Sposobnost Vašeg tijela da proizvodi antioksidante  (njegov metabolički postupak) kontrolira se Vašim genetskim sastavom, te je pod utjecajem Vašeg odgovora na okolišne faktore, poput prehrane i pušenja.  

Promijene u životnim stilovima, koje uključuju više okolišnog zagađenja i manju kvalitetu u prehrani, znači da se više izlažemo slobodnim radikalima nego što je to prethodno bio slučaj.

Neopterin je katabolički proizvod guanozin trifosfata (GTP), odnosno purinenukleotid.

Neopterin se ubraja u kemijsku grupu poznatu pod nazivom pteridini. Sintetizira se humanim makrofagima nakon stimulacije citokin gama interferonom i indikativan je za proupalni imunološki status. Neopterin služi kao marker stanične sistemske aktivacije.

Mjera koncentracija neopterina u urinu pruža informacije o aktiviranju stanične imunološke aktivacije u ljudi pod kontrolom T pomoćnih stanica tipa 1. Visoka proizvodnja neopterina povezana je s povišenom proizvodnjom reaktivnih vrsta kisika. Koncentracije neopterina omogućuju procjenu razmjera oksidativnog stresa povišenog u imunološkom sustavu.

Pojačano stvaranje neopterina prisutno je, no nije ograničeno na, sljedeće bolesti:

  • virusne infekcije uključujući humani virus imunodeficijencije (HIV), hepatitis B i hepatitis C 
  • bakterijske infekcije od strane intrastaničnih živih bakterija poput borelioze (lajmske bolesti), mikobakterijske tuberkuloze i Helicobacter pylori
  • paraziti poput Plasmodium (malarija)
  • autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa (RA) i sistemski lupus  eritematozis (SLE)
  • zloćudne tumorske bolesti
  • depresija i psihosomatske tegobe.