8-EPI-PROSTAGLADIN

Proimmun stavlja na raspolaganje sav potrebni materijal za uzimanje uzoraka. Nakon što u privatnosti vlastitog doma obavite uzimanje uzoraka, uzorke donosite nama, te ih mi šaljemo posebnom avionskom dostavom u najkraćem mogućem roku u Njemačku. Preuzimanje uzoraka i transport obavljaju se isključivo utorkom i srijedom od 8.00 - 11.00 sati, na adresi Haulikova 1, 10000 Zagreb.

Iz udaljenih dijelova Hrvatske postoji mogućnosti slanja isključivo uzorka stolice HP-ekspresom na našu adresu s napomenom "dostava do 10.00 sati". Potrebno je dan ranije uzorak predati do 17.00 sati u poštanskom uredu..

Život je stres, ili točnije rečeno, život je oksidativni stres.

Vaše tijelo konstantno reagira s kisikom dok dišete, a Vaše stanice proizvode energiju. Posljedica ove aktivnosti je da se visoko reaktivne molekule, poznate pod nazivom slobodni radikali,  proizvode unutar stanica  te nastupa oksidativni stres. U slučaju kada Vaš (anti-) oksidativni odgovor kojeg kontroliraju proteini ne prati oksidativni stres to uzrokuje oksidativno oštećenje koje je (bilo-izbaci) implicirano kao uzrok mnogih bolesti, te također ima utjecaj na proces starenja tijela. Oksidativno oštećenje je implicirano kao uzrok mnogih bolesti, poput raka i Alzheimera, te ima utjecaj na postupak starenja tijela. Vanjski faktori, poput zagađenja, sunčeve svjetlosti i pušenja, mogu također potaknuti proizvodnju slobodnih radikala.

Kako bi se djelovalo protiv oksidativnog stresa, tijelo proizvodi oklop od protu tijela kako bi se obranilo. Zadatak ovog oklopa je da neutralizira ili „pomete“ slobodne radikale koji mogu naštetiti Vašim stanicama.

Sposobnost Vašeg tijela da proizvodi antioksidante  (njegov metabolički postupak) kontrolira se Vašim genetskim sastavom, te je pod utjecajem Vašeg odgovora na okolišne faktore, poput prehrane i pušenja.  

Promijene u životnim stilovima, koje uključuju više okolišnih zagađenja i manju kvalitetu u prehrani, znači da se više izlažemo slobodnim radikalima nego što je to prethodno bio slučaj.

Ocjena in vivo lipidne peroksidacije smatra se indeksom sistemskog oksidativnog stresa tijekom određenog vremenskog razdoblja. Izoprostani su niz spojeva sličnih prostagladinu, koji se proizvode putem slobodnih radikala kataliziranih peroksidacijom arakidonidne kiseline, neovisno od prostaglandina dobivenih iz ciklooksigenaze. F2-izoprostani smatraju se „zlatnim standardom“ za pretrage koje se koriste za kvantificiranje lipidne peroksidacije/oksidativnog stresa in vivo. Isti se proizvode u izobilju in vivo i demonstrirali su mogućnost kao vazokonstriktori unutar kardiovaskularnog sustava , mozga, pluća i bubrega.

F2-izoprostani imaju prednost u odnosu na ostale markere lipidne peroksidacije zbog njihove in vivo in vitro stabilnosti te ih se lako može otkriti u nizu ljudskih tkiva, primjerice u urinu. Kvantifikacija F2-izoprostana u nasumičnom uzorku urina smatra se najtočnijom i robusnom mjerom za izoprostane u opticaju te je neinvazivna metoda ocjene.  

Za potrebe najtočnije ocjene statusa oksidacije lipida, pojedinci ne smiju uzimati terapiju aspirinom ili druge nesteroidne protuupalne lijekove, ne smiju biti pušači ili imati akutne promjene u monoterapijama ili kombinacijskim terapijama statinom, Bolesnici ne smiju uzimati nesteroidalne protuupalne lijekove (NSAID-ove) unutar 72 sata ili aspirin unutar 2 tjedna prije davanja uzorka urina za pretrage.