POJEDINAČNI PARAMETRI

BAKTERIJSKO DIJELJENJE (SIBO)

Dijagnoza SIBO ili sindroma bakterijskog prerastanja tankog crijeva (small intestinal bacterial overgrowth) postaje sve češća. Ovo stanje znači da u tankome crijevu obitava previše bakterija i bakterija loše vrste pa se zbog toga osoba bori s nadutošću, plinovima, boli u abdomenu, proljevom ili sa svim tim zajedno.

Pokazatelji su nemogućnosti probave (malapsorpcije ili netolerancije) fruktoze, sorbitola i/ili ksilitola.

TEST  OBUHVAĆA: 
Fruktozu, sorbitol i ksilitol

CIJENA:  250 kn

BAKTERIOLOŠKA ANALIZA STOLICA

Salmonella, Shigella, Campylobacter i Yersinia su uobičajeni uzroci infekcija gastrointestinalnog trakta. Po čestalosti drugi najčešći uzrok zaraznih bolesti – iza akutnih respiratornih bolesti  Najčešći simptomi gastroentritisa su proljev, mučnina, povraćanje, te bol u trbuhu praćeni grčevima.

TEST  OBUHVAĆA:  
Campylobacter, Salmonella, Shigella, Yersinia

CIJENA:  350 kn

CLOSTRIDIUM DIFFICILE + TOKSINE A/B

Clostridium difficile je bakterija koja može izazvati simptome od proljeva do po život opasnih upala debelog crijeva. Bolest najčešće pogađa starije osobe u bolnicama ili u dugim objektima za njegu. Obično se javlja nakon korištenja antibiotika.

Enterotoksini koje luči C. difificile (toksin A i B) uzrokuju upalni odgovor sluznice i obilnu sekreciju tekućine. Iz nepoznatih razloga raste učestalost i težina pseudomembranoznog enteroklitisa (sinonim za bolest koju izaziva C. difficile, odnosno enterotoksin A i B).

Simptomi ozbiljnije infekcije C. difficile uključuju:

 • vodeni proljev, do 15 puta na dan
 • ozbiljnu abdominalnu bol
 • gubitak apetita
 • groznicu
 • krv ili sukrvicu u stolici
 • gubitak tjelesne mase

CIJENA:  300 kn  

CLOSTRIDIUM DIFFICILE (PCR MEDOTA)

PCR metodom se najpouzdanije, direktno dokazuje prisustvo bakterije Clostridium difficile koja producira toksin A ili B (kvalitativni test) ili broj kolonija (kvantitativni test) za dijagnostiku i praćenje efikasnosti terapije.

PCR metodom se detektuju specifični dijelovi gena patogenih formi Clostridium difficile koji određuju sintezu toksina A i B.                                                                                                    

                                                                                                                   CIJENA:  980 kn

EOZINOFILNI PROTEIN EPX

Eozinofilni protein X (EPX) marker za dijagnosticiranje i praćenje terapije oboljelih od upalnih bolesti crijeva.

Normalne razine EPX mogu ukazati na kliničku učinkovitost eliminacijske dijete ili kliničku remisiju IBD. Povišenja EPX-a mogu se javiti kao odgovor na alergiju na hranu, enteropatije potaknute proteinima, infekciju parazitima, IBD, alergijski kolitis ili gastroezofagealni refluks.

Simptomi povećanog EPX-a:

 • Upalna bolest crijeva (IBD)
 • Intestinalni paraziti
 • Kronični proljev
 • Alergija na hranu ili atopijski dermatitis
 • Gastroezofagealni refluks
 • Kronični alkoholizam
 • Enteropatije potaknute proteinima
 • Rak crijeva
 • Eozinofilni gastroenteritis (rijetko)                                                                                            

                                                                                                                       CIJENA:  190 kn

HELICOBACTER- Ag

Helicobacter pylori je bakterija koja ima značajnu ulogu u nastanku i razvoju svih vrsta gastritisa i najvećeg broja peptičkih ulkusa. Također, podaci potvrđuju da je rizik razvoja karcinoma želuca i do 10 puta veći u osoba zaraženih s H.pylori.

Dokazivanje prisutnosti antigena bakterije Helicobacter pylori u stolici spada u neinvazivne dijagnostičke postupke.

Pregled stolice je brz i jednostavan način otkrivanja specifičnog antigena bakterije Helicobacter pylori. Za razliku od serološkog testa na antitijela u serumu, ovaj test otkriva aktualnu infekciju.

Ovu pretragu trebate obaviti ako imate simptome gastrointestinalne bolesti kao što su bol, iznenadni gubitak tjelesne težine, česte mučnine i povraćanje, osjećaj loše probave te punoće i nadutosti.

CIJENA:  180 kn

HEMOGLOBIN

Analiza na hemoglobin se radi da bi se ispitalo postojanje krvi u stolici. Poželjno je napraviti analizu ako imate kronični zatvor ili dijareje. Isto tako, ako gubite na težini bez poznatog uzroka ili ako imate anemiju.                                      

 CIJENA:  120 kn

HEMOGLOBIN-HAPTOGLOBIN-KOMPLEX

Polipi i karcinomi koji krvare uzrokuju prisustvo hemoglobina u stolici. Obično se hemoglobin veže na serumski protein haptoglobin. Novija istraživanja pokazuju da se hemoglobin sporije razgrađuje tijekom crijevnog krvarenja ako je vezan za haptoglobin - tada se u stolici može otkriti veća koncentracija kompleksa hemoglobin-haptoglobin. Na taj način, test otkriva veći broj naprednih polipa (benignih prekursora) od običnog testa na hemoglobin. Budući da se rak debelog crijeva obično razvija od polipa, test omogućuje rano otkrivanje.

CIJENA:  135 kn

HISTAMIN


Ovaj test određuje sadržaj histamina u stolici. Sadržaj histamina u crijevima raste kad se pojedu određene namirnice. Enzim diamin oksidaza (DAO) prirodno je prisutan u tankom crijevu, to je enzim koji razgrađuje histamin. Osobe s nedostatkom DAO imaju smanjenu sposobnost razgradnje histamina, što rezultira visokom razinom histamina. Ovaj test ne mjeri DAO enzime u stolici, ali visoke vrijednosti histamina u stolici ukazuju na nedostatak DAO.

Razina histamina se povećava nakon konzumiranja hrane kao što je čokolada, tvrdi sir i crno vino. U slučaju DAO nedostatka, simptomi uključuju gastrointestinalne probleme u kombinaciji sa svrbežom, začepljenim nosom, nesanicom ili glavoboljama. 

Histamin je prisutan u velikom broju stanica u tijelu. Ima regulatornu funkciju u crijevima, igra ulogu u proizvodnji želučane kiseline i djeluje kao neurotransmiter. Histamin je također uključen u upalne reakcije i alergije. Kada dođe do kontakta sa stranim tvarima, mastociti se potiču da oslobode histamin. Povećanje histamina uzrokuje alergijske simptome kao što su svrbež, curenje iz nosa, proljev i nesanica. Zbog toga povišene razine histamina mogu uzrokovati "pseudo-alergiju".                 

U normalnim okolnostima, sadržaj histamina u crijevu ostaje prilično nizak. Razlog za to je enzim diamin oksidaza (DAO) koji osigurava razgradnju histamina. Neki ljudi nemaju ovaj enzim. Posljedično, kada jedu hranu koja povećava sadržaj histamina u crijevima, oni razvijaju alergijske simptome. To se naziva "netolerancija histamina".

CIJENA:  325 kn

KALPROTEKTIN

Kalprotektin je marker koji omogućuje razlikovanje ne-upalnih crijevnih procesa od onih upalnih i zahvaljujući kojem se mogu izbjeći nepotrebni zahvati i invazivni pregledi kao što je kolonoskopija. Fekalni kalprotektin je tvar koja će se u crijevima nalaziti u prekomjernoj količini kad se ondje javi upala, a njegova prisutnost će tako ukazati i na postojanje upalnog procesa u crijevima.

Niska razina kalprotektina znači da su znakovi i simptomi koji su se pojavili vjerojatno uzrokovani ne-upalnim poremećajem crijeva kao što je, primjerice, sindrom iritabilnog crijeva ili virusna gastrointestinalna infekcija dok će umjerena razina ukazivati na upalu, ali i na pogoršanje postojećeg stanja. U ovom slučaju se testiranje razine kalprotektina ponavlja nakon određenog razdoblja kako bi se dobile potrebne smjernice. No, ako bismo kalprotektin i njegovu važnost opisali ukratko, mogli bismo reći da će sve što uzrokuje upalu u crijevima uzrokovati i povećanje količine kalprotektina u stolici.

CIJENA:  180 kn

LAKTOFERIN

Laktoferin je marker upalnih zbivanja u crijevima. Kada postoji upala u probavnom traktu, neutrofili budu privučeni na to područje i oslobađaju laktoferin, povećavajući razinu proteina u stolici. Ovaj test mjeri razinu laktoferina u stolici kao način otkrivanja upale u crijevima.

Crijevna upala povezana je s upalnom bolesti crijeva (IBD) i nekim bakterijskim infekcijama probavnog trakta, ali nije povezana s mnogim drugim poremećajima koji utječu na funkciju crijeva i uzrokuju slične simptome. Laktoferin se može koristiti za razlikovanje upalnih i ne-upalnih stanja.

IBD je skupina kroničnih poremećaja koje karakteriziraju otečena i oštećena tkiva u sluznici crijevnog trakta. Uzrok IBD-a nije poznat, ali se smatra da su te bolesti posljedica autoimunog procesa koji je izazvan genetskom predispozicijom, virusnom bolešću i / ili okolišnim čimbenikom. Najčešće upalne bolesti crijeva su Crohnova bolest (CD) i ulcerativni kolitis (UC).

Osobe oboljele od IBD-a obično imaju faze aktivne bolesti koje se izmjenjuju s razdobljima remisije. Tijekom aktivne faze, osoba može doživjeti česte napadaje vodenih i / ili krvavih proljeva, bolova u trbuhu, gubitka težine i vrućice. Između ovih razdoblja, simptomi često nestaju. Testiranje laktoferina može biti korisno u praćenju aktivnosti bolesti.

CIJENA:  180 kn

LIZOZIM

Lizozim je antibakterijski enzim obran prisutna u gastrointestinalnom sustavu. Umjereno povišenje fekalnog lizozima obično je povezano sa značajnim rastom enteropatogena kao što su gljivice ili disbiotičke bakterije. Značajno povišene razine fekalnog lizozima identificirane su kod upalnih bolesti crijeva (IBD), kao što su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, kao i druge ne-IBD gastrointestinalne bolesti s proljevom.

CIJENA:  120 kn

MALAPSORPCIJA

MALAPSORPCIJA se odnosi na nesposobnost iskorištavanja nutrijenata i vitamina iz hrane. Mnogi različiti uvjeti mogu utjecati na probavu i apsorpciju, uključujući parazite, anatomske nedostatke, sindrom nadraženih crijeva, kao i poremećaje gušterače i bolesti jetre. Bez odgovarajućih razina određenih hranjivih tvari osoba može doživjeti ozbiljne gastrointestinalne probleme i gubitak tjelesne težine. Većina slučajeva malapsorpcije uključuje nedostatak u jednom ili nekoliko ključnih hranjivih tvari, a ne potpunu neuhranjenost.

TEST  OBUHVAĆA: 
α-1-antitrispin

CIJENA:  280 kn

MALAPSORPCIJA + ZONULIN

TEST  OBUHVAĆA: 
α-1-antitrispin, Kalprotektin, Zonulin

CIJENA:  540 kn

MALDIGESTIJA

Maldigestija je pojam koji opisuje nedovoljnu apsorpciju hranjivih tvari koja je posljedica otežane i nedovoljne razgradnje hrane ili prebrzog prolaska hrane kroz lumen crijeva.

Jedan od razloga zašto maldigestija nastupa je proces bolesti. Bolesti jetre, bubrega i gušterače mogu rezultirati maldigestijom, budući da ovi organi igraju značajnu ulogu u probavnim procesima, kao i u stanjima poput Crohnove bolesti. Genetska stanja poput deficita enzima mogu također doprinijeti, budući da osobe ne proizvode enzime, koji su im potrebni za probavljanje hrane. Najčešći primjer je intolerancija na laktozu, u slučaju koje osobe ne mogu probaviti laktozu, budući da im nedostaje enzim laktaza. Intolerancija na gluten je drugi uobičajeni primjer poremećaja maldigestije.

Indikacije:

 • dijareja nejasnog uzroka
 • gubitak težine
 • neprobavljivi sastojci hrane u stolici
 • bolovi u trbuhu
 • celijakija
 • dijabetes
 • kronični pankreatitis
 • cistična fibroza

TEST OBUHVAĆA: 
Žučna kiselina, Pankreasna elastaza

CIJENA:  400 kn

MIKOLOŠKA ANALIZA STOLICE

Mikroskopski nalazi kvasca u stolici pomažu pri identifikaciji proliferacije gljivica, poput Candida albicans. Kvasac je najčešće prisutan u vrlo malim količinama u zdravom probavnom traktu. Iako male količine kvasca (prijavljene kao rijetke ili vrlo rijetke) mogu biti normalne, kvasac uočen u većim količinama (umjerenim do mnogo) smatra se abnormalnim. Mnogi čimbenici mogu uzrokovati prekomjeran rast kvasca. Ovi čimbenici uključuju učestalu uporabu antibiotika (što rezultira nedostatnim korisnim bakterijama), sintetičkih kortikosteroida, oralnih kontraceptiva, i prehranu bogatu šećerima. Iako je prisutan širok raspon simptoma, koji mogu biti posljedica prekomjernog intestinalnog rasta kvasca, pojedini od najčešćih uključuju omaglicu, iscrpljenost, vaginalne infekcije ili infekcije mjehura, koje se iznova pojavljuju, osjetljivost na mirise (parfeme, kemikalije, okoliš), promjene raspoloženja/depresije, žudnju za šećerom i ugljikohidratima, plinove/napuhavanje i zatvor ili mekanu stolicu.

TEST OBUHVAĆA:
Kvantitativni kvasac, plijesni, gljivice   

CIJENA:  250 kn

PANKREASNA ELASTAZA

Pankreatična elastaza (fekalna elastaza) je enzim kojeg stvara pankreas (gušterača) koji se izlučuje u tanko crijevo i sudjeluje u probavi hrane. Ona razlaže složenije molekule hrane na manje dijelove koje zatim organizam koristi.

Pankreas ima dvostruku ulogu u organizmu. Jedan njegov dio proizvodi hormone (inzulin, glukagon) koji su važni za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi. Drugi njegov dio producira enzim elastazu, koja je važan element u probavi hrane.

Određivanje fekalne elastaze omogućuje procjenu funkcije gušterače, stoga je taj test odličan pokazatelj funkcije ovog organa u procesima probave.

Ovaj test je strogo specifičan za pankreas i nema preklapanja sa drugim enzimima koji sudjeluju u probavi.

Određivanje fekalne elastaze je korisno raditi kod: proljeva nejasnog uzroka, gubitka težine, nalaza neprobavljivih sastojaka hrane u stolici, te kod bolova u trbuhu.

Funkcija pankreasa može biti smanjena i kod slijedećih bolesti: celijakije, dijabetesa, kroničnog pankreatitisa  i cistične fibroze – te je fekalnu elastazu korisno određivati i  kod ovih bolesti.

CIJENA:  400 kn

PMN-ELASTAZA

PMN elastaza ("polimorfonuklearna elastaza") je enzim koji se oslobađa u intestinalnom traktu kao dio upalne reakcije i tako postaje detektabilan u fecesu. Fiziološki, ovaj enzim sudjeluje u intracelularnoj razgradnji fagocitoznog materijala.

Povišene vrijednosti stolice upućuju na više ili manje opsežne upalne procese u crijevima.

CIJENA:  200 kn

PROBAVNI OSTACI

Kad tijelo ne može probaviti hranjive tvari, većina unesene hrane i tekućine brzo se izbacuje kao otpad. Stolica svijetle boje, koja pluta u nužniku, znak je da se masti ne probavljaju na ispravan način. Abdominalna bol, grčevi, mučnina i gubitak tjelesne težine su najčešće manifestacije kroničnog deficita  proteina. Proljev je znak prevelike količine vode u stolici, a zatvor nedovoljnog unosa vlakna prehranom.

TESTA OBUHVAĆA: 
masnoće, bjelančevine, škrob, šećer, količina vode

CIJENA:    230 kn

sIgA (SEKRECIJSKI IgA)

Sekrecijski IgA (sIgA)  je glavni imunoglobulin na sluznici crijeva. Interstinalne stanice proizvode otprilike 2-3 g SIgA svaki dan. Protutijela SIgA sprječavaju vezanje patogene na površinu apsorbirajućih stanica crijeva.

Ova protutijela se vezuju na invazivne opasnosti, zarobe ih i sprječavaju da putuju dalje. Zatim neutraliziraju sve toksine, koji su otpušteni i mogu biti štetni, te pomažu u osiguravanju da se nepoželjne tvari i organizmi izbace putem izmeta.

CIJENA:  130 kn

TUMOR M2-PK

M2 piruvat kinaza (M2-PK) tumorski je marker za rak debelog crijeva. On je stabilan marker koji nije pod utjecajem lijekova i dodataka prehrani. Također je napredni neinvazivni dijagnostički alat za procjenu funkcije probavnog sustava. Test stolice potpuno je novi pristup testovima probira raka crijeva. S novom metodom za M2-PK u stolici sada je moguće detektirati krvarenje ili ne-krvarenje raka crijeva, kao i polipa, s visokom osjetljivošću i specifičnošću. Test je precizniji jer ne ovisi o okultnoj krvi.

Rak crijeva, također poznat kao kolorektalni rak, čest je rak u zapadnim društvima

Povišena razina M2-PK čini dio preliminarnog pregleda koji se preporučuje za upućivanje na kliničku endoskopiju ili kolonoskopiju. M2-PK se može koristiti kao alat za procjenu ili odgovor nakon tretmana. Visoke razine M2-PK ukazuju na značajne upale u gastrointestinalnom traktu i kolorektalni rak.                                                                                                                 

CIJENA:  200 kn

ZONULIN

Zonulin je protein koji se sintetizira u crijevnim i jetrenim stanicama i koji reverzibilno regulira propusnost crijeva. Zonulin modulira propusnost uskih spojeva između stanica probavnog trakta.

„Leaky gut“ ili intestinalna permeabilnost, je stanje u kojem se sluznica tankog crijeva oštećuje, uzrokujući da neprobavljene čestica hrane, toksični otpad i bakterije prelaze crijevnu barijeru i ulaze u krvotok. Strane tvari koje ulaze u krv mogu uzrokovati autoimuni odgovor u tijelu, uključujući upalne i alergijske reakcije kao što su migrene, iritabilno crijevo, ekcem, kronični umor, alergije na hranu, reumatoidni artritis i još mnogo toga.

Visoke razine zonulina povezane su s povećanom propusnošću crijeva. Nekoliko autoimunih, upalnih i neoplastičnih bolesti povezano je s povišenim razinama zonulina ili dokazanom povećanom propusnosti crijeva. To uključuje celijakiju, dijabetes tipa 1 i juvenilnu bezalkoholnu masnu bolest jetre. Osim toga, postoje dokazi koji podupiru povezanost s multiplom sklerozom, reumatoidnim artritisom, astmom i upalnom bolesti crijeva.

Smatra se da proces propuštanja crijeva doprinosi upali u cijelom tijelu, pa čak i razvoju autoimune bolesti. Dva najvažnija okidača za oslobađanje zonulina su bakterije i gluten. Čak i kod ljudi koji nemaju celijakiju, proteini glutena i gliadina koji se nalaze u pšenici mogu potaknuti oslobađanje zonulina i povećati propusnost crijeva.

CIJENA:  300 kn

ŽUČNA KISELINA

Žučna kiselina je tvar koja emulgira ili raspršuje masne čestice hrane. Potrebna je za pravilnu probavu. U debelom crijevu, žučne kiseline se ponovno apsorbiraju natrag u krvotok kako bi se ponovno mogle koristiti.

S vremena na vrijeme, žučne kiseline se ne resorbiraju pravilno, što dovodi malapsorpcije. Previše žučnih kiselina u debelom crijevu može dovesti do proljeva i vodene stolice.

CIJENA:  150 kn

α-1-ANTITRIPSIN

Alfa-1-antitripsin je glikoprotein, koji se proizvodi u jetri, intestinalnim makrofagima, monocitima i stanicama sluznice crijeva. Spada u skupinu proteina akutne faze i jedan je od najvažnijih inhibitora proteinaze. Nedostatak α-1-AT dovodi do pojačane proteolize. Samo vrlo mala količina alfa-1-antitripsina se cijepa ili apsorbira u crijevima. Stoga mjerenje α-1-AT u stolici odražava propusnost crijeva tijekom upalnih procesa.

CIJENA:  150 kn

ß-DEFENZIN

Beta defenzin je antimikrobni peptid koji se luči na sluznici crijeva, a ima široki spektar aktivnosti protiv različitih patogena.

Beta-defensini su sastavni dio prirođenog imunološkog sustava i svojim antimikrobnim učinkom doprinose barijernoj funkciji epitelnih stanica crijeva. Defenzini pokazuju različit stupanj antimikrobne aktivnosti protiv bakterija, gljivica i nekih virusa s ovojnicom. Smanjena ekspresija ß-defensina može se, na primjer, promatrati u epitelnim stanicama crijeva pacijenata s Crohnovom bolesti. Sustav obrane sluznice je stoga ograničen i omogućuje povećanu invaziju bakterija, što bi moglo dovesti do tipične infekcije kod pacijenata s Crohnovom bolesti. Trenutno se istražuje može li smanjena ekspresija beta-defensina imati ulogu u razvoju Crohnove bolesti. Kao i mogućnost upotrebe probiotičkih bakterija za induciranje ekspresije beta-defensina.

CIJENA:  180 kn

sIgA + α-1-ANTITRIPSIN

TESTA OBUHVAĆA: 
sIgA (sekrecijski IgA), α-1-antitrispin

CIJENA:  245 kn

UPALNI MARKERI CRIJEVA

TESTA OBUHVAĆA: 
Kalprotektin, hemoglobin, laktoferin, lizozim, PMN-elastaza

CIJENA:  525 kn