Intolerancije

IZ STOLICE:

BAKTERIJSKO DIJELJENJE (SIBO)

ikone2Dijagnoza SIBO ili sindroma bakterijskog prerastanja tankog crijeva (small intestinal bacterial overgrowth) postaje sve češća. Ovo stanje znači da u tankome crijevu obitava previše bakterija i bakterija loše vrste pa se zbog toga osoba bori s nadutošću, plinovima, boli u abdomenu, proljevom ili sa svim tim zajedno.

Pokazatelji su nemogućnosti probave (malapsorpcije ili netolerancije) fruktoze, sorbitola i/ili ksilitola.  

TEST  OBUHVAĆA: 
Fruktozu, sorbitol i ksilitol

Dio grafičkog prikaza

CIJENA:  250 kn 

IZDISAJNI:

SIBO - VODIKOV IZDISAJNI TEST

ikone2Novi entitet  „SIBO“ („Small intestinal bacterial overgrowth syndrome“) predstavlja sindrom bakterijskog prerastanja u tankom crijevu. Nefiziološka kontaminacija tankog crijeva s metabolički aktivnim anaerobnim bakterijama mogu izazvati niz kliničkih simptoma. Anaerobne bakterije u fiziološkim uvjetima koloniziraju debelo crijevo (laktobacili, enterokoki) dok tanko crijevo sadrži izrazito mali broj jer je prvenstveno zaduženo za apsorpciju hranjivih tvari  iz hrane. Bakterijska proliferacija i nastanak toksičnih mikrobnih metabolita mogu dovesti do oštećenja crijevne sluznice, povećane crijevne propusnosti, malnutricije i drugih neugodnih simptoma.

Postoje stotine hlapljivih tvari u izdahu ljudi, od kojih su neke tvari blisko povezane s patološkim promjenama u organizmu. Kao odgovor na gastroenterološka pitanja često se upotrebljava izdisajni test H2 plina (izdisajni test vodika) koji pruža informaciju na jednostavan i neinvazivan način o mikrobnom metabolizmu tankog crijeva i intestinalnoj toleranciji na različite ugljikohidrate. Sadržaj vodika u izdisajnom testu analiziran je plinskom kromatografijom i svako odstupanje od bazalnih vrijednosti nakon konzumacije određene količine glukoze ukazuje na bakterijsko prerastanje.

U SIBO testu koristi se glukoza kao testni šećer koja se apsorbira u prva 3 metra tankog crijeva koji se obično se brzo i potpuno resorbira. Kako bi se točno utvrdilo da li je gornji probavni trakt anaerobno koloniziran, potrebno je uzrokovanje vršiti točno određenim vremenskim razmacima (15,30,45 i 60 minuta). Najčešće kontraindikacije su šećerna bolest i crijevne infekcije uzrokovane kvascem.

TEST  OBUHVAĆA: 
Fruktozu, sorbitol i ksilitol

Dio grafičkog prikaza

CIJENA:  350 kn 1)       420 2)