SIBO

( Small Intestinal Bacterial Overgrowth )

Crijevne bakterije normalno su prisutne u cijelom gastrointestinalnom traktu, ali u različitim količinama. Relativno malo bakterija normalno živi u tankom crijevu (manje od 10.000 bakterija po mililitru tekućine) u usporedbi s debelim crijevom ili kolonom (najmanje 1.000.000.000 bakterija po mililitru tekućine). Vrste bakterija koje su normalno prisutne u tankom crijevu su različite od onih u debelom crijevu. Crijeva igraju važnu ulogu u probavi i iskorištavanju hranjivih tvari. Također su važan dio imunološkog sustava, sadrže stanice imunološkog sustava koje pomažu u borbi protiv infekcija i reguliraju imunološki sustav.

Simbiotske (korisne) bakterije koje su bitan dio zdravog crijeva također obavljaju važne funkcije. Ovi korisni mikroorganizmi pomažu u zaštiti od loših (patogenih) bakterija i kvasca koji se unose iz vana. Također pomažu tijelu da apsorbira hranjive tvari te proizvode nekoliko hranjivih tvari (kao što su masne kiseline kratkog lanca) i vitamine kao što su folna kiselina i vitamin K. Ove bakterije pomažu u održavanju normalne mišićne aktivnosti tankog crijeva, takozvane peristaltike.

ŠTO JE SIBO?

SIBO, prekomjerni rast bakterija tankog crijeva, definira se kao povećanje broja bakterija i / ili promjena u vrstama bakterija prisutnih u tankom crijevu. Kod većine pacijenata, SIBO nije uzrokovan samo jednom vrstom bakterija, već je prerastanje različitih vrsta bakterija koje se normalno nalaze u kolonu. Manje često, SIBO je rezultat povećanja inače normalnih bakterija tankog crijeva.

Uočeno je da SIBO negativno utječe na strukturu i funkciju tankog crijeva. Može značajno ometati probavu hrane i apsorpciju hranjivih tvari, prvenstveno oštećivanjem stanica koje oblažu tanko crijevo (sluznicu). Osim toga, ovo oštećenje sluznice tankog crijeva može dovesti do sindroma „leaky gut“ (kada crijevna barijera postaje propusna, dopuštajući velikim proteinskim molekulama da pobjegnu u krvotok), za koji se zna da ima niz mogućih komplikacija uključujući imunološke reakcije koje uzrokuju alergije ili osjetljivosti na hranu, sistemske upale i autoimune bolesti.

Patogene bakterije mogu dovesti do nutritivnih nedostataka, uzrokovanih slabom probavom ili malapsorpcijom. Tako primjerice, bakterije iskorištavaju određene vitamine B skupine, kao što je vitamin B12, prije nego što naše vlastite stanice imaju priliku apsorbirati ga. Također, mogu iskorištavati aminokiseline i proteine ta na taj način dovesti do deficita u našem tijelu. Bakterije mogu smanjiti i apsorpciju masti kroz njihov učinak na žučne kiseline, što dovodi do nedostataka vitaminima topljivih u mastima A i D.

Sibo1

Slika: https://www.biokplus.com/blog/en_CA/gut-health/sibo-how-small-intestinal-bacterial-overgrowth-impacts-your-microbiome--your-overall-health

 

ŠTO UZROKUJE SIBO?

Tijelo ima nekoliko različitih načina sprječavanja SIBO-a. To uključuje izlučivanje želučane kiseline (održavanje kiselog okoliša), mišićnu aktivnost stijenke crijeva (peristaltiku), imunoglobuline u intestinalnoj tekućini i sfinktere koji normalno dopuštaju protok sadržaja u debelo crijevo, ali i sprečavaju povratak u tanko crijevo (ileocekalni sfinkter).

Uzrok SIBO-a je obično složen i vjerojatno utječe na više od jednog od gore navedenih zaštitnih mehanizama. Identificirani su brojni faktori rizika za SIBO, a neki od uobičajenih faktora rizika navedeni su u nastavku.

ČIMBENICI RIZIKA ZA SIBO

 • manjak želučane kiseline
 • sindrom iritabilnog crijeva (IBS)
 • celijakija (dugotrajna)
 • Crohnova bolest
 • operacije crijeva
 • šećerna bolest (tip I i ​​tip II)
 • višestruki ciklusi antibiotika
 • disfunkcija organskih sustava, kao što su ciroza jetre, kronični pankreatitis ili zatajenje bubrega

sibo2

 

KAKO ZNATI IMATE LI SIBO?

Broj osoba sa SIBO-om u općoj populaciji ostaje nepoznat. Neke studije ukazuju da između 6 i 15 % zdravih, asimptomatskih osoba ima SIBO, dok do 80% osoba sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS) ima SIBO.

SIBO je uglavnom nedovoljno dijagnosticiran. To je zato što mnogi ljudi ne traže medicinsku skrb zbog simptoma SIBO-a, a mnogi liječnici nisu svjesni koliko je SIBO uobičajen.

sibo3

 

Najčešći simptomi SIBO-a su:

 • bolovi u trbuhu / nelagoda / mučnina
 • nadutost
 • promijene stolice (proljev / zatvor)
 • pojačani vjetrovi i podrigivanje
 • u težim slučajevima može doći do gubitka težine i simptoma povezanih s nedostatkom vitamina

sibo4

 

DIJAGNOSTIKA

Ako su prisutni navedeni simptomi, potrebno je učiniti SIBO izdisajni test ili test iz stolice (bakterijsko dijeljenje). Poželjno je napraviti analizu Intestinalni mikrobiom ako je izdisajni test SIBO pozitivan, radi boljeg uvida u bakterijsko prerastanje.

sibo5

 

LIJEČENJE

Potrebno je pridržavati se Low fodmap dijete, uzimati kvalitetene probiotike dobivene sukladno analizi Vašeg mikrobioma.

Sibo6

Slika: https://www.wikihow.com/Treat-Sibo